Verslaving: Roker is een paria, alcohol mag wel

Een biertje en een sigaret, ooit was het de normaalste zaak van de wereld. De sigaret wordt nu verguisd, het biertje is nog steeds geaccepteerd

De overheid doet er alles aan om rokers van hun verslaving af te krijgen, maar alcohol is net zo erg en wordt nog altijd alom geaccepteerd.

Ik rook. Dat was ooit een keuze, nu is het een verslaving. Ik ben een doorn in het oog van de overheid. Die doet er dan ook van alles aan om mij dit duidelijk te maken. Zo moet ik accepteren dat ik mijn verslaving niet mag uitoefenen in openbare ruimten of de horeca. Op mijn werk moet ik in een paria-box gaan staan, ongeacht temperatuur of weersomstandigheid.

Op de verpakking van mijn rookwaren word ik door middel van afgrijselijke foto’s geattendeerd op de gevolgen van mijn verslaving, vergezeld met afschrikwekkende teksten voor het geval de foto’s niet voldoende zijn. Omdat dit kennelijk nog steeds niet motiverend genoeg is om te stoppen, gaat de overheid nu de prijs nog verder opdrijven, zelfs privéterrein wordt verboden gebied voor rokers en de rookhokken verdwijnen.

Snap ik het nu nog niet? Jawel hoor. Wat ik ook snap, is dat de cursus om te stoppen met roken, aangeboden in het ziekenhuis, de eerste vijftien minuten motiverend en overtuigend was. Helaas eindigde het verhaal met de mededeling dat de kans van slagen het hoogst was als ik een chemisch middel (champix) zou gebruiken, met of zonder andere hulpmiddelen, zoals kauwgum, pleisters en dergelijke.

Vervangen

Het is mijn bewuste keuze om niet een verslaving te vervangen door een andere en zeker niet om medicijnen te gaan gebruiken die mij evenveel klachten kunnen bezorgen als de sigaret zelf.

Behalve het gewenste effect kan champix bijwerkingen hebben. De belangrijkste zijn misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid en abnormaal dromen en neusverkoudheid. Zelden of zeer zelden voorkomende bijwerkingen zijn onder meer maag- en darmklachten, moeheid, duizeligheid, spier- en gewrichtspijn, koorts, overmatig zweten, beven, coördinatiestoornissen en spraakstoornis. Waarschuwing: rijden en het gebruik van zware machines is af te raden, in ieder geval tot u uit ervaring weet welke uitwerkingen Champix op u heeft. Ook zijn er meldingen van hartaanvallen, hallucinaties, depressie, zelfmoordgedachten en overgevoeligheidsreacties (zoals een gezwollen gezicht of tong). Dat is allemaal acceptabel, zolang ik maar stop met roken.

Nu mijn vraag. Als de overheid zoveel moeite doet en zulke risico’s toelaatbaar vindt om ervoor te zorgen dat mensen stoppen met roken, mensen financieel in moeilijkheden brengt of zelfs stimuleert om illegaal hun producten uit het buitenland te halen, waarom wordt dan helemaal niets gedaan om mensen te bewegen om te stoppen met drinken?

Alcohol is net als nicotine verslavend en slecht voor de gezondheid. Ook voor degenen die het zelf niet gebruiken heeft het schadelijke gevolgen. Ik zie op een flesje bier echter geen foto’s van auto-ongelukken of onverzorgde kinderen terwijl de moeder uitgeteld op de bank ligt en haar roes uitslaapt of een vechtpartij bij een kroeg of een zuiplever. Geen teksten met: drinken kan uw rijvaardigheid beïnvloeden, alcohol verhoogt het risico op huiselijk geweld, die vrijpartij vanavond gaat niet lukken als je tien van mij opdrinkt, of denk aan uw kinderen zij hebben hier niet om gevraagd.

Gezellig

Nee, alcohol is een geaccepteerde verslaving, die in de media nog steeds verheerlijkt wordt. Het gezellige feestje met een biertje, terrasje pikken met een glaasje wijn en de Nieuwjaarsborrel op het werk kan ook echt niet zonder. Maar als je rookt, moet je wel in de vrieskou buiten gaan staan met je rosé in de hand.

Je kunt tien sigaretten roken binnen een uur en nog steeds een auto besturen. Na tien biertjes in een uur gaat je dat niet lukken. Een pakje sigaretten kost gemiddeld 6 euro, een fles wijn heb je in de supermarkt al voor 1,39 en een sixpack pils voor 3,38 euro. Nicotine verhoogt mijn agressie niet en heeft geen invloed op mijn spraak- of handelingsvermogen. Ik houd er geen kater aan over en ik weet echt nog wat ik gisteren heb gedaan.

Ja, ik wil stoppen. Maar ik wil ook dat eindelijk eens aandacht wordt besteed aan de problemen die alcohol veroorzaakt. De doden en gewonden die erdoor vallen, de maatschappelijke problemen die erdoor ontstaan, de gezondheidsproblemen en het vele persoonlijke leed.

Voor de velen die vinden dat wij rokers makkelijk kunnen stoppen, als we maar willen: probeer eens een jaar lang geen druppel alcohol te pakken. Serieus. Toch lastiger dan je denkt. Respecteer onze problemen om een verslaving te doorbreken en denk niet dat jullie ‘nette’ verslaving onschuldig is.

Jullie zijn net zo fout als wij, misschien zelfs erger.