Advies RIVM: geen alcohol meer in de supermarkt.

Het verbod op drankverkoop in de supermarkt na 20.00 kan wat het RIVM betreft de deur uit. Zij zien liever dat de Nederlandse bevolking überhaupt geen alcohol meer bij de buurtsuper kan krijgen.

Het RIVM wil de volksgezondheid opkrikken, want een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Aangezien het vooral de zwaardere helft van Nederland is die de bedden in de IC’s bezet houdt, vindt het RIVM dat er ingegrepen moet worden. Om alle coronakilo’s tegen te gaan, wil het gezondheidsinstituut onder andere de btw op suikerhoudende dranken omhoog halen en alcohol uit de schappen van de supermarkt halen. De drank die nu nog bij de super wordt verkocht, zou volgens het RIVM alleen nog bij de slijterij beschikbaar moeten zijn. Goed voor Gall & Gall dus, maar minder fijn voor Albert Heijn.

Op dit moment gaan er jaarlijks zo’n 35.000 Nederlanders de pijp uit door roken, drankmisbruik of overgewicht en gezamenlijk is het drietal verantwoordelijk voor het overgrote deel van alle ziektes in Nederland. Reden genoeg voor drastische maatregelen, vindt het RIVM.

Haalbaar?

Of die maatregelen ook haalbaar zijn wat draagvlak en financiering betreft, zal het RIVM voorlopig worst wezen. “Er is in dit onderzoek niet gekeken naar de haalbaarheid van de maatregelen”, meldde het instituut bij hun advies. Of het dan ook nog doorgevoerd gaat worden, is nog maar de vraag.

  • Bron: Panorama