Alcohol van 28 cent per halve liter bleek puur vergif (Is “dure” alcohol dan geen vergif?)

Vorige week woensdag ging het gruwelijk mis in Mumbai, de financiële hoofdstad van India. Tientallen bewoners van de sloppenwijk Malad werden doodziek na het drinken van illegale alcohol, die maar 20 roepie (ongeveer 28 eurocent) per halve liter kostte, maar puur vergif bleek te zijn.

‘Mijn man kwam thuis, gaf over en zei dat hij zijn zicht verloor’, vertelde de echtgenote van een van de slachtoffers tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘Zijn hele lichaam begon te schudden. Hij stierf nog de zelfde dag.’

Het aantal slachtoffers is een week later al tot boven de 100 opgelopen. Dat cijfer kan nog hoger uitvallen, want er liggen nog 46 mensen in het ziekenhuis. Het is het ernstigste incident met giftige illegale drank in India in tien jaar.

Precisiewerkje

Het stoken van alcohol is een precisiewerkje. Als de temperatuur boven een zeker niveau komt, kan zich methanol of methylalcohol vormen, dat in het lichaam giftige verbindingen veroorzaakt die kunnen leiden tot verlies van gezichtsvermogen, hevige krampen en dood. Stokers van illegale drank voegen soms ook goedkope industriële methanol toe. En ook wel pesticiden om de smaak of kleur op te peppen.

De sloppenwijk Malad is in diepe rouw gedompeld, meldt de BBC. Hier wonen de armsten van de armen. De meeste slachtoffers waren dagloners wier gezinnen hun kostwinner kwijt zijn. De regering heeft aangekondigd een schadevergoeding te willen verstrekken van 100 duizend roepie per gezin, zo’n 1.600 euro.

Zeven mensen zijn opgepakt omdat ze iets met de verkoop van de gifdrank te maken zouden hebben, onder wie twee vrouwen. Opmerkelijk genoeg zijn ook nog acht politieagenten op non-actief gezet. Zij worden verdacht van ‘nalatigheid’.Volgens de autoriteiten zijn ze mogelijk medeplichtig.

Het gaat in India vaker mis met drank. In januari stierven 29 mensen na het drinken van gifalcohol in de staat Uttar Pradesh. In 2011 vielen 170 doden in West-Bengalen. In 2009 was het tweemaal raak, met 30 doden in Uttar Pradesh en meer dan 100 in Gujarat.