Autoverzekering: ben ik nog verzekerd met alcohol achter het stuur?

Met een drankje teveel op achter het stuur stappen is niet slim. Want wanneer je een ongeval veroorzaakt, kunnen de gevolgen erg groot zijn. De kans is groot dat jouw autoverzekering de schade niet vergoedt. Ook wordt je autoverzekering waarschijnlijk direct beëindigd door de verzekeraar. En daardoor is het lastiger om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Schade onschuldige tegenpartij altijd vergoed

Veroorzaak je met te veel drank op een ongeval waarbij iemand anders betrokken is? Dan is jouw verzekeraar wettelijk verplicht om de schade van de onschuldige tegenpartij te vergoeden. Dat gebeurt altijd en daar is nooit discussie over.

Heb je een aanrijding met een ander voertuig gehad waarvan de bestuurder te veel gedronken had? Dan geldt hetzelfde. De verzekeraar van de tegenpartij vergoedt de schade aan jouw voertuig. Zo word jij als onschuldige niet de dupe van het drankgebruik van een ander.

Schade aan je eigen voertuig

Rijd je met teveel drank op tegen bijvoorbeeld een boom of lantaarnpaal? Dan ligt het anders. In dat geval is er geen tegenpartij bij de aanrijding betrokken en moet je de schade aan je eigen voertuig verhalen bij je eigen verzekeraar. En die vergoedt de schade waarschijnlijk niet als jij te veel gedronken hebt.

Rijden onder invloed: verzekerd of niet

Verzekeraars zijn dus wettelijk verplicht om de schade aan de tegenpartij te vergoeden. Maar ongeveer 40% van de verzekeraars kan deze schade vervolgens verhalen op degene die te veel gedronken had. Deze verzekeraars hebben voor de WA-dekking een uitsluiting voor rijden onder invloed opgenomen in hun polisvoorwaarden. Andere verzekeraars zullen de schade dus niet verhalen.