Betrapt! Computer ziet aan je gezicht of je dronken bent

Het is je misschien wel al eens overkomen: je gaat onverwachts een pint drinken, en dat wordt er nog één, en nog één, en uiteindelijk ben je toch een beetje zat. En probeer dat dan maar eens te verbergen voor moeder de vrouw, je ouders of misschien zelfs je schoonouders als je thuiskomt. Die zien dat natuurlijk meteen! En nu hebben wetenschappers ook nog eens een computer ontwikkeld, die het zal zien wanneer je te diep in het glas gekeken hebt. Ook dat nog.

Je ogen moeten meestal niet heel erg getraind zijn om een dronkenlap uit een gezelschap te halen. Een scheve blik, een dubbele tong, een beetje verfomfaaid uiterlijk, en natuurlijk: een rood gezicht. Dat laatste komt doordat je bloedvaten zich ontspannen wanneer je alcohol drinkt, waardoor je bloed dichter onder je huid gaat kruipen. Resultaat: je wordt rood en je gloeit wat.

Griekse wetenschappers hebben nu een computeralgoritme gemaakt dat via infraroodcamera’s negen op de tien keer juist inschat of iemand gedronken heeft of niet. Ze wilden onderzoeken of een computer dronkenschap kan herkennen, en namen met een infraroodcamera foto’s van 41 testpersonen voor en na dat ze enkele glazen wijn hadden gedronken.

Hoewel de alcoholgehaltes in het bloed wisselden van persoon tot persoon, was er niemand echt strontzat. Maar er was wel degelijk bij iedereen een verschil te merken tussen de foto’s voor en na. Daarna lieten ze de foto’s analyseren door een computeralgoritme. Dat herkende aan de warmtegevoelige foto’s dat na het drinken van alcohol vooral de neus en het voorhoofd van kleur, en dus van temperatuur veranderen. Uiteindelijk kon de computer zelfs herkennen dat iemand dronken was, zonder vooraf een nuchtere foto van dezelfde persoon te zien. 90 procent van de keren had de computer het bij het rechte eind.

Dit kan opnieuw mogelijkheden bieden om alcohol uit het verkeer te bannen, door de camera’s te gebruiken als een nieuw soort alcoholslot in auto’s of zware machines in de industrie. De politie zou ze ook kunnen gebruiken op straat, om snel dronkaards en zatte hooligans van straat te plukken.