Een op de vijf rijdt soms met te veel alcohol

Eén op de vijf automobilisten stapt wel eens met te veel drank op achter het stuur. Ze hebben dan meer dan twee glazen alcohol gedronken. Ook vindt één op de vijf automobilisten dat het eigen rijgedrag pas wordt beïnvloed na vier of meer glazen alcohol. De richtlijn ligt op 1 à 2 glazen.

Dat blijkt uit de resultaten uit het Eenvandaag opiniepanel in de uitzending van de Nationale Misdaadmeter vanavond.
Het instituut voor verantwoord alcoholgebruik Stap is verontrust over de uitkomsten. ,,Dit is verrassend hoog. Veel mensen weten uit eigen ervaring: na één biertjes is het moeilijk stoppen. Daarom is het devies: helemaal niet drinken als je nog moet rijden,” zegt directeur Wim van Dalen.
Volgens Van Dalen is het aantal drankrijders de afgelopen decennia flink gedaald, maar blijft er een kleine hardnekkige groep rijden met te veel alcohol op. Ook recente campagnes zoals de BOB hebben geen invloed op deze groep. ,,Maar ook bij sociale drinkers is de verleiding soms nog te groot, dat blijkt wel uit de enquête-uitkomsten. De rol van de omgeving is heel belangrijk. Collega’s, vrienden of teamgenoten moeten duidelijke afspraken maken: we drinken niet, want we moeten rijden.”

Bij alcoholcontroles van de politie ligt het aantal betrapte bestuurders op 2 à 3 procent. Onder jonge, beginnende bestuurders ligt dat percentage iets hoger. Bij ongeveer een kwart van de dodelijke verkeersongevallen is alcohol in het spel, blijkt uit Europees onderzoek.