Elke dag bijna 15 doden door alcohol, veel jongeren slachtoffer.

In Nederland sterven dagelijks gemiddeld bijna vijftien mensen aan de gevolgen van alcohol. Relatief veel jongeren zijn het slachtoffer.

De alcoholconsumptie daalde lange tijd, maar die trend is tot stilstand gekomen. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. Het gaat om Europese cijfers uit het jaar 2016. De gemiddelde Europeaan (van 15 jaar en ouder) dronk in dat jaar omgerekend drie flessen wijn per week.

Verkeersslachtoffers

In Nederland is 3,6 procent van de sterfgevallen te wijten aan alcohol, direct of indirect (ook verkeersslachtoffers worden meegerekend die door dronken bestuurders worden doodgereden). Europees gezien gaat het om 5,5 procent van alle sterfgevallen. De meeste zijn te voorkomen, stelt het rapport

“Als je al die cijfers ziet, denk je: potverdorie, komt het zo vaak voor?” Dat zegt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. Hij zegt dat de sterfgevallen voornamelijk het gevolg zijn van in korte tijd heel veel drinken. “Verkeersongelukken en comazuipen zijn veelvoorkomend.” Lees ook:Eerste dronkenschap werd Max fataal: ‘In plaats van zijn sweet sixteen, planden we een uitvaart’

Vooral jongeren zijn het slachtoffer. Eén op de vijf sterfgevallen onder tieners, en één op de vier sterfgevallen onder jongvolwassenen (20-24 jaar), wordt veroorzaakt door alcohol. 

Ouders veranderen

“Dit is dus wat ik al jaren roep”, stelt kinderarts Nico van der Lely, die het drinkgedrag van jongeren ‘gestoord’ noemt. Hoewel Van der Lely vindt dat de risico’s van alcohol nog steeds fors worden onderschat, ziet hij een positieve verandering. “De attitude bij ouders wijzigt. Het is een minderheid van ouders die het wel goed vinden dat hun kinderen drinken.”

Max kwam om het leven nadat hij dronken was gevoerd in jeugdsoos

0:00/0:00Jeugdvereniging ’t Waeske in Guttecoven (Limburg) is verantwoordelijk voor de dronkenschap van Max (15) die mogelijk tot zijn dood heeft geleid.

Het rapport dringt er bij overheden op aan om het alcoholbeleid scherper te maken. “Het alcoholgebruik is in veel Europese landen gedaald, maar die daling is tot stilstand gekomen”, zegt Zsuzsanna Jakab van de WHO. “We moeten dus meer doen om de strijd voort te zetten.”

Het rapport wijst op de mogelijkheid om de prijs van drank te verhogen, om alcoholhoudende dranken minder makkelijk beschikbaar te maken en de reclame ervoor te verbieden.

Bron:RTL Nieuws