Franse vrouwen drinken nog steeds alcohol als ze zwanger zijn

Het ligt voor de hand dat je geen alcohol drinkt als je zwanger bent. Maar toch gebeurt het nog veel. In Frankrijk zelfs zodanig veel, dat de regering met een speciale voorlichtingscampagne gestart is.

In Frankrijk wordt elke dag een baby geboren met gezondheidsproblemen omdat de moeder alcohol dronk tijdens de zwangerschap. Meer dan vijftig baby’s per jaar hebben zelfs het ‘foetaal alcoholsyndroom’. Daardoor kunnen baby’s bijvoorbeeld ernstig misvormd zijn of geheugenproblemen hebben.

Onwetendheid

Uit een bevraging blijkt dat vier op de tien Franse vrouwen niet weten dat alcohol gevaarlijk is voor de foetus. Bovendien drinkt een op de tien al eens een glaasje tijdens de zwangerschap. Hoe hoger de leeftijd en opleiding, hoe groter de kans dat er geproost wordt.

Wijnflessen

Op Franse wijnflessen staat nu een symbool van een zwangere vrouw met een glas wijn in de hand. Door de afbeelding werd een streep getrokken. Maar het symbool is slechts enkele millimeters groot. De regering onderhandelt nu met de wijnbranche voor een nieuw en groter logo. Al biedt die laatste veel weerstand.