Fransen drinken te veel wijn: overheid trekt aan alarmbel

Maximum twee glazen wijn per dag. Dat is de hoeveelheid die Franse gezondheidsautoriteiten aanraden. Minder alcohol drinken, verlaagt namelijk de kans op gezondheidsproblemen. Al zijn niet alle Fransen het daarmee eens.

De Franse Volksgezondheid is in gevaar. Daarom heeft de overheid een campagne gelanceerd om de Fransen aan te zetten niet meer dan twee glazen wijn per dag te drinken. Volgens onderzoek drinkt bijna één op vier Franse volwassenen regelmatig te veel alcohol. Het tempo waarop in het land gedronken wordt, is verantwoordelijk voor 41.000 sterfgevallen elk jaar. Alcohol is de tweede grootste oorzaak van te voorkomen overlijdens in Frankrijk, dat komt op het lijstje na roken.V

Campagne

Franse wijnmakers zijn niet blij met de campagne: “Ze brengt de gemiddelde wijndrinker van streek. Onderzoeken als dit zorgen er alleen maar voor dat onze consumenten zich schuldig beginnen voelen.” De overheidsdienst Volksgezondheid is het daar niet mee eens, want bijna 10,5 miljoen volwassen Fransen drinken te veel. “Ze drinken in elk geval genoeg om hun gezondheid in gevaar te brengen. Te veel alcohol drinken veroorzaakt ziektes zoals kanker, hersenbloedingen en hart- en vaatziekten.”

Liefde voor wijn

Wijn is een deel van de Franse geschiedenis. Het feit dat het land een van de grootste wijnproducenten is, speelt zeker ook een rol in de relatie die Fransen hebben met hun geliefde verre de vin. Veel van onze zuiderburen zien de drank zelfs helemaal niet als alcohol, of toch zeker geen alcohol zoals de rest. De minister van Volksgezondheid gaat daar niet mee akkoord. Hij liet weten dat “de alcohol-molecule in wijn precies dezelfde is als in andere drankjes.

Halve liter wijn op school

Frankrijk heeft het altijd al moeilijk gehad om de grens te ontdekken wanneer veel wijn nu echt té veel wijn is. In de jaren 1950 lanceerde de overheid een gezondheidscampagne om Fransen attent te maken dat een liter wijn per maaltijd wel degelijk te veel is. In scholen werd pas in 1956 verboden om kinderen jonger dan 14 jaar een halve liter wijn, bier of cider aan te bieden bij hun eten en in 1981 werd alcohol in het algemeen van scholen gebannen.

Niet de grootste drinkers

Statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie tonen aan dat Fransen niet de grootste drinkers in Europa zijn. In het onderzoek naar de gemiddelde alcoholconsumptie per jaar, staat Frankrijk zelfs maar op de zesde plaats in het lijstje. Daar drinkt een volwassene gemiddeld 12,6 liter alcohol per jaar. Frankrijk wordt voorgegaan door Litouwen (daar is het gemiddelde 15 liter), Duitsland (met 13,4 liter), Ierland, Luxemburg en Letland. Ons land komt enkele plaatsen na Frankrijk. Wij drinken gemiddeld 12,1 liter alcohol per jaar.