Het vrouwenverzet tegen alcoholmisbruik is razend populair in India

Het gevecht van vrouwen in de Indiase deelstaat Bihar tegen alcoholmisbruik heeft niet alleen tot meer welvaart geleid, ook het geweld nam aanzienlijk af. Vrouwen hadden schoon genoeg van hun beschonken echtgenoten, die al hun geld aan drank uitgaven. Wie toch stiekem drinkt, gaat naar de gevangenis of krijgt persoonlijk een klap met de bezem.

Door de groene landbouwvelden in de deelstaat Bihar loopt een lange stoet vrouwen. Ze controleren of hun mannen niet stiekem aan het drinken zijn. Na een tip van een ‘verrader’, die vertelde alcohol geroken te hebben in zelfgemaakt vruchtensap, zijn ze er op uit getrokken. “We hebben zo genoeg van drank”, vertelt een van de vrouwen terwijl ze haar vuist als teken van verzet in de lucht steekt. Mannen kijken angstig naar de boze vrouwen. Sommige vrouwen zwaaien dreigend met hun bezems.

Snurkende zatlappen
Bihar is een van de armste delen van India. Het gemiddelde jaarinkomen is er nog geen 600 dollar, en de mannen zijn er gewend zowat hun hele salaris aan hun verslaving uit te geven. “Voor mannen was het heel gewoon om de hele dag dronken te zijn,” zegt Raj Kumar Prasad, hoofd van het politiebureau.

Vrouwen pikten het niet langer. Ze walgden van de onverantwoorde, snurkende zatlappen, die hun gezinnen steeds verder in de diepe armoede duwden.

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst waar deelstaatpremier Nitish Kumar vocht voor zijn politieke leven, greep in de zaal een vrouw de microfoon. ‘Broeder, verbiedt alcohol,’ smeekte ze. In ruil daarvoor beloofde ze haar achterban op te roepen op hem te stemmen. Om redenen die hij nog steeds niet kan uitleggen, zei Kumar op plechtige toon: “Als ik ben verkozen, zal ik drank verbieden.”

Zeven jaar gevangenisstraf voor drinken alcohol
De politicus hield woord. Na zijn herverkiezing kwam hij met draconische wetten: zeven jaar gevangenisstraf voor het nuttigen van alcohol. Daarbij wordt geen uitzondering gemaakt voor toeristen. Uitbaters van café’s, hotels en restaurants waren woedend. Zij zien hun inkomsten sinds het verbod drastisch omlaag gaan. Kumar heeft geen medelijden met ze. Hij begreep het intense verdriet van de vrouwen. Jarenlang was er nauwelijks genoeg om te eten of konden kinderen niet naar school.

Sinds mannen niet meer mogen drinken, is het gezinsinkomen gestegen en daarmee de economie van de deelstaat verbeterd. De melkomzet nam met 10 procent toe, de kaasverkoop met 200 procent. De verkoop van elektrische apparaten steeg met ruim 50 procent, de lokale fietsenwinkels verkochten 30 procent meer rijwielen. Modder hutten maken in rap tempo plaats voor bakstenen huizen. De criminaliteit is sterk gedaald. Moorden en overvallen namen met 20 procent af. En er waren 10 procent minder dodelijke verkeersongevallen.

Kliklijn alcoholmisbruik
De deelstaatpremier bedacht ook een kliklijn waar dagelijks zo’n 300 meldingen van alcoholmisbruik binnenkomen.

Mannen vrezen het meest voor de waakzaamheid van hun vrouwen. Dagelijks maken die met hun bezems op onverwachte momenten een ronde door het veld. Ze controleren de hutten. Wanneer ze vermoeden dat er binnen illegaal wordt gestookt, slaan ze de hele boel met stokken aan diggelen en krijgen de mannen een klap met de bezem.

Meer dan 42.000 ‘alcoholisten’ zijn al gearresteerd onder de nieuwe wet en wachten op een proces. De mensen die leefden van zelfgestookte dranken, vaak de armsten uit de laagste klasse, werken nu als dag arbeiders in de landbouw.

‘Alleen als je de vrouwen achter je hebt staan, kun je slagen in je deelstaat’, luidt het advies van deelstaatpremier Nitish Kumar.
Het vrouwenverzet tegen alcoholmisbruik is razend populair in India. Steeds meer deelstaten overwegen Bihar te volgen. In het nabijgelegen Madhya Pradesh bestaat al een alcoholverbod. Onlangs bevestigde het Hooggerechtshof van India dat alcohol niet langer in winkels langs de snelwegen verkocht mag worden. Te veel automobilisten zaten dronken achter het stuur.

Delegaties uit het hele land bezoeken Bihar om het succesvolle alcoholverbod te bestuderen. “Alleen als je de vrouwen achter je hebt staan, kun je slagen in je deelstaat’, luidt het advies van deelstaatpremier Nitish Kumar.