Je denkt dat het komt van alzheimer, maar het is omdat je teveel dronk

Nog net voor de jaarwisseling een ontnuchterend relaas uit de Wall Street Journal. Als je veel drinkt krijg je op je oude dag last van slecht functionerende hersenen. Je denkt (of andere denken…) dat je dement wordt of alzheimer hebt, maar dat is het niet: je hersenen zijn beschadigd door een leven lang drinken.
“Als we ouder worden verliezen we allemaal wat volume aan grijze hersenmassa en wordt de witte massa losser, maar bij drinkers gaat dat sneller,” zegt professor Edith Sullivan, professor of psychiatry and behavioral science aan de Stanford University, die de lange termijn-effecten van alcohol al veel jaren bestudeert.
Het gaat om de (vele mensen) die een leven lang een behoorlijk aantal glazen alcohol per dag drinken. Misschien zijn ze nooit of bijna nooit dronken, maar iedere dag eindigt wel licht beneveld. Die mensen lopen volgens nieuwe inzichten structurele en onherstelbare schade op aan hun hersenen.
Want ook de regulering van emoties in de hersenen raakt van slag door aanhoudend drankgebruik en het natuurlijke slaappatroon verdwijnt. Artsen spreken volgens de WSJ steeds vaker van alcohol-gerelateerde neurologische beschadigingen en van “alcohol-related dementia.”