Categorieën
Geen categorie

Justitie eist 10.000 euro voor stichting Jeugd en Alcohol na dood 15-jarige

Jeugdsoos ‘t Waeske in Guttecoven moet 10.000 euro overmaken aan de stichting Jeugd en Alcohol wegens het dronken maken van de 15-jarige Max a Campo, die daarna in de nacht van 28 op 29 oktober 2016 werd doodgereden op de A2.

Daarnaast eiste officier van justitie Edzo Stevens dinsdag voor de rechtbank in Maastricht een voorwaardelijke sluiting van de soos van een half jaar en een voorwaardelijke boete van 10.000 euro met een proeftijd van vijf jaar.

Lees ook: ‘Als Max gewoon cola had gedronken was dit niet gebeurd’

Verantwoordelijk voor dood
Volgens het OM is de soos verantwoordelijk voor de dood van Max: hij is dronken geworden in ‘t Waeske (hij had een alcoholpromillage van 1,6) en is in die beschonken toestand aan zijn lot overgelaten. Hij is verongelukt, maar dat ongeluk had voorkomen kunnen worden. Was hij niet dronken geweest, dan was het niet gebeurd, aldus het OM. “Het overlijden van Max is toe te rekenen aan ‘t Waeske.”

Uit getuigenverklaringen bleek dat hij zeer onvast ter been was en had overgegeven, voor hij per fiets vertrok. Het OM neemt het de soos kwalijk dat niemand de ouders van de jongen heeft gebeld om hem op te halen.

Het OM stelt dat de soos bekend stond als een plek waar minderjarigen goedkoop bier konden drinken. Er was nauwelijks controle, ondanks de aanwezigheid van bestuursleden.

Soos
De advocaten van de soos stelden dat de jongen niet zelf bier heeft gehaald en de soos dus niet aansprakelijk kan zijn voor zijn dronkenschap. Ook zou er geen verband zijn tussen alcoholgebruik en het dodelijk ongeval. De verdediging sluit niet uit dat de jongen zelf zijn leven wilde beëindigen. Voor het tappen van bier voor minderjarigen willen zij een lagere geldboete.