Door de coronacrisis is ongeveer 20 procent van de bevolking meer alcohol gaan drinken. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut naar het drankgebruik tijdens de eerste golf van het coronavirus.
“We zijn meer gaan thuiswerken en dat levert bij veel mensen meer stress op”, aldus Arthur Kleisterlee, preventiemedewerker bij Mondriaan.
Opvallend is dat ook bij zorgpersoneel de alcoholconsumptie is toegenomen. De mensen die aan de frontlinie van de coronacrisis staan, ervaren veel stress. Alcohol wordt dan doorgaans gebruikt als een middel om te ontspannen, vertelt Kleisterlee.
Drinkpatroon
Meer in het algemeen ziet hij dat bij specifieke groepen, zoals mensen met psychische aandoeningen of stressvolle beroepen, een grotere kans bestaat om door de coronacrisis negatieve gevoelens te ervaren. Het gaat dan om onzekerheid, stress, eenzaamheid of verveling. Die kunnen leiden tot een toename van alcoholgebruik. Als dit structureel gebeurd, kan dit volgens Kleisterlee tot problemen leiden. “Je creëert dan een nieuw drinkpatroon dat na de coronacrisis niet snel zal veranderen omdat je er eenmaal aan gewend bent.”
Drinken bij kinderen
Doordat de horeca dicht is, kan alcohol alleen nog maar thuis genuttigd worden. Een bijkomend gevolg hiervan is dat kinderen meer geconfronteerd worden met het gebruik van alcohol door hun ouders. “Je moet je afvragen welk signaal je je kind wil meegeven. Als we weten dat alcohol slecht is, wil je voorkomen dat een volgende generatie alcoholgebruik als normaal gaat ervaren.”
Bron: Limburgs Dagblad