Ook één glas alcohol kan gevaarlijk zijn voor ongeboren kind.

Iedereen weet dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Maar toch is er een groep vrouwen die blijft drinken, al is het af en toe een glaasje alcohol tijdens de zwangerschap. Volgens onderzoekers Sylvia Roozen van Maastricht University kan ieder glas alcohol gevaarlijk zijn en is dat vooral in de eerste paar weken van de zwangerschap zo. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Juist de eerste weken van de zwangerschap zijn volgens Roozen cruciaal. Juist in die weken is het kindje extra kwetsbaar voor alcohol, dat dan door de dooierzak binnenkomt. Roozen stelt dat vier maanden voor de conceptie al met een gezonde leefstijl begonnen met worden, waaronder het niet drinken van alcoholhoudende dranken.

Foetaal alcohol spectrum stoornis 

Drinkt de moeder tijdens de zwangerschap toch, dan kunnen de hersenen van de foetus beschadigd raken. Veelvuldig alcoholgebruik kan leiden tot permanente stoornissen. Ook kan het kindje te klein, te licht en te kleine hoofdomvang hebben. Ook een wipneus, smalle oogspleetjes en een dunne bovenlip zijn uiterlijke kenmerken beïnvloed door alcohol.

Foetaal alcohol spectrum stoornis is de verzamelnaam voor complicaties die ontstaan door het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. Hoeveel alcohol een moeder drinkt, hoeft niet uit te maken. Ieder ongeboren kind reageert anders.

Bron: Nationale Zorggids