Over matig, door huisarts Dirk Jan van Wijk

Alle (genees-)middelen die we innemen zouden idealiter alleen maar goed voor ons moeten zijn en geen bijwerkingen hebben. Helaas is dat niet altijd zo. Hoe gaan we daar dan mee om?

Drankje
Stel: De dokter schrijft je een lekker drankje voor, dat ervoor zorgt dat je je tijdelijk iets beter voelt, zou je dat dan innemen? En stel dat hij je waarschuwt voor de volgende veelvoorkomende bijwerkingen: Vetzucht en diabetes mellitus en toegenomen kans op hart- en vaatziekten, hoofdpijn, buikpijn, doorslaapproblemen, agressie en stemmingsstoornissen, fors verhoogde kans op bijna alle vormen van kanker, moeheid, plasproblemen, valgevaar, jicht, spierzwakte, nachtelijke kuitkrampen, dementie en ongeschiktheid om auto te rijden of machines te besturen, zou je het dan nog nemen, denk je?

Veiligheid
Het antwoord is vermoedelijk “nee”. En terecht! Geneesmiddelen behoren veilig te zijn, te doen waarvoor ze bedoeld zijn en (liefst) geen bijwerkingen te hebben. Allerlei instanties controleren daarop voordat zo’n middel op de markt mag komen. En de richtlijnen daarvoor worden steeds strenger. Het oude aspirine, dat nog altijd gewoon te koop is bij de drogist, zou in deze tijd bijvoorbeeld nooit meer door de keuring komen!

Bijwerking
Het is daarbij ook goed te beseffen dat veel ‘geneesmiddelen’ eigenlijk niet genezen, maar alleen de klachten wegnemen of verminderen. Het is dus altijd goed om kritisch te zijn op het al dan niet nemen ervan. En wanneer blijkt dat een middel bijwerkingen geeft, dan is dat een teken dat je lijf dat middel niet verdraagt en niet wil hebben! Tegenwoordig is het mogelijk om voor 600-1300 euro je farmacogenetisch profiel te laten bepalen. Dat profiel vertelt je welke geneesmiddelen je wel en niet verdraagt. Waarschijnlijk wordt het bepalen van zo’n profiel in de naaste toekomst gemeengoed en kan daardoor een bewustere medicijnkeus gedaan worden en de kans op bijwerkingen worden geminimaliseerd. Maar ook in díe toekomst blijft het beter om geen geneesmiddelen te hoeven gebruiken!

Gif
Terug naar het ‘doktersdrankje’ van de eerste alinea. Het gaat hier over een bestaand drankje, dat overal te koop is en door vrijwel iedereen vrijwel iedere dag gedronken wordt! Is dat vreemd, of is dat vreemd? Het gaat over álle drank waar alcohol in zit. Hartstikke giftig! En toch drinken we het vrijwillig (niet eens op doktersvoorschrift!) met z’n allen in grote hoeveelheden! Omdat we onszelf korte tijd iets beter voelen en pretenderen dat het daardoor gezelliger is, vergiftigen we ons lijf en schaden we onze gezondheid! Nee, dan zijn de pillen van de dokter, zelfs een aspirientje, tóch een stuk veiliger!