Categorieën
Geen categorie

Staatssecretaris: alcohol duurder, einde aan stuntaanbiedingen

Ons alcoholgebruik moet omlaag en daarom wil staatssecretaris Blokhuis alcohol duurder maken. Ook moet er een einde komen aan stuntaanbiedingen van kratten bier, flessen wijn en sterke drank in supermarkten en slijterijen. Dat staat in een concept-versie van het zogeheten preventieakkoord dat in handen is van RTL Nieuws.

Het preventieakkoord bevat allerlei maatregelen waardoor Nederlanders gezonder moeten gaan leven. De strijd tegen alcohol is een belangrijk onderdeel. Als het aan ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ligt, komt er een einde aan stuntaanbiedingen op alcohol.

Ook mogen supermarkten van het kabinet straks geen kratjes bier meer voor de halve prijs aanbieden. Ook wijnacties van slijterijen zijn verleden tijd.

‘Geen gestunt meer’  ‘Straks een kratje bier voor vanaf 20 euro?’

In de plannen staat verder dat Blokhuis de accijnzen op alcohol wil indexeren. Dat betekent dat hij de prijs van alcohol in de winkel wil laten meegroeien met de inflatie. We gaan dus geleidelijk meer betalen voor (sterke) drank.

Ook wil de staatssecretaris onderzoeken of voor alcoholhoudende dranken een minimumprijs kan worden ingevoerd. Zo’n minimumprijs bestaat al in Schotland. Als het in Nederland zover komt, betekent het dat een kratje bier hier minimaal 20 euro zou gaan kosten, blijkt uit een berekening van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).

‘Streven om gezonder te leven’

Volgens politiek commentator Frits Wester is het ‘heel begrijpelijk dat het kabinet maatregelen invoert die ernaar streven dat mensen gezonder moeten gaan leven’. “Heel goed ook, of het nu gaat om roken of overgewicht. Tegelijkertijd zullen veel maatregelen ook als betutteling worden ervaren. Je proeft hierin ook de invloed van de ChristenUnie: met hogere prijzen proberen zij mensen tot een bepaalde levensstijl over te halen. Daar zal niet iedereen op zitten te wachten.”

De plannen zijn nog niet overlegd met alle betrokken partijen. “De plannen van de staatssecretaris moeten samen met de sector vormgegeven worden. Het kan dus nog heel goed zijn dat zaken op veel weerstand stuiten of niet haalbaar blijken, en daardoor uiteindelijk niet doorgaan.”

Werkt dit?

Volgens hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot blijkt uit onderzoek dat prijsmaatregelen effectief zijn en kunnen leiden tot minder alcoholgebruik. “Hogere prijzen hebben vooral effect op matige gebruikers, die af en toe een wijntje drinken.”

Prijsstijgingen zullen volgens Groot ook meer de laagopgeleide mensen treffen, omdat zij minder geld te besteden hebben dan hoogopgeleiden. “Dus zou het ook effect hebben op jongeren, omdat die een lager inkomen hebben. Zo zie je dat de invoering van een minimumprijs in Schotland vooral op jongeren effect heeft gehad. Het alcoholgebruik is onder hen omlaag gegaan.”

Alcoholgebruik

  • In 2017 dronk 9,2 procent van de 18-plussers overmatig alcohol.
  • Dat betekent meer dan 21 glazen alcohol per week.
  • Het gaat om 11,5 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen.
  • Overmatig drinken komt het meest voor bij jongvolwassenen onder de dertig en het minst bij dertigers.
  • Per hoofd van de bevolking (let op: vanaf 0 jaar) wordt per jaar 7,0 liter pure alcohol geconsumeerd.
  • We drinken het meeste bier.
  • De Gezondheidsraad adviseert mensen geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Bron: ministerie van Volksgezondheid