Verband alcoholgebruik en kanker grotendeels onbekend

In Groot-Brittannië legt bijna 90 procent van de volwassen bevolking geen link tussen alcoholconsumptie en een verhoogd risico op kanker.

Cancer Research UK, het Britse Kankeronderzoek, publiceert vrijdag de resultaten uit een onderzoek waarvoor 2.100 respondenten werden bevraagd.

Het drinken van alcohol leidt tot een groter risico op zeven verschillende soorten kanker; lever, borst, darm, mond, keel, slokdarm en strottenhoofd. Uit de studie blijkt dat slechts 13 procent van de volwassenen kanker noemt als een risico van het drinken van alcohol.

Volgens het Cancer Research UK onderstreept de studie het gebrek aan kennis over de risico’s van alcoholconsumptie. Toen werd gevraagd naar de verschillende zeven soorten kanker en waarvan mensen een verband leggen met alcoholgebruik, maakte 80 procent de link met leverkanker. Slechts 18 procent was op de hoogte van het risico op borstkanker. Het onderzoeksbureau vertelt dat in Groot-Brittannië alcohol bij zo’n 3.200 patiënten borstkanker veroorzaakt, tegenover 400 bij leverkanker.

“Dat alcohol, ook in matige consumptie, een risicofactor is voor het krijgen van kanker, is ook in Nederland nog niet echt bekend. De Engelse cijfers verbazen ons dan ook niet. Het is wel zorgwekkend dat die kennis laag is, aangezien 2,9 procent van de nieuwe kankerdiagnoses veroorzaakt wordt door alcoholgebruik. Niet alleen zwaar alcoholgebruik, maar ook licht alcoholgebruik”, zegt een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding aan NU.nl.

Er moet volgens de onderzoekers meer voorlichting worden gegeven over de risico’s van alcoholgebruik en het verhoogde risico op kanker. “De link tussen alcohol en kanker is duidelijk. Het zijn niet alleen zware drinkers die risico lopen (..) Het is zorgwekkend dat zo weinig mensen het verband leggen tussen alcoholgebruik en het verhoogde risico op deze zeven soorten kanker”, vertelt onderzoeker Alison Cox.

In Nederland wordt door KWF elke drie jaar de kennis over de risicofactoren van kanker getest. Dit werd voor het laatst gedaan in 2014. Toen bleek dat 35 procent van de volwassen Nederlanders alcohol als risicofactor voor kanker erkent.

In Nederland gaf de Gezondheidsraad in 2015 het advies om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. In de nieuwe Schijf van Vijf wordt dit advies door het Voedingscentrum gevolgd.