Waarom je kind echt geen slokje van je wijn of biertje mag

We doen het allemaal wel eens. Excuses hebben we te over: “ach, een klein slokje kan toch geen kwaad?” of “als ze het nu al drinken, gaan ze er later waarschijnlijk verantwoordelijker mee om.” Maar recent onderzoek bewijst nu dat het tegendeel waar is.

Een onderzoek onthulde dat jonge kinderen die een slokje alcohol kregen, tegen hun middelbare schooltijd veel meer kans maakten om op een ongezonde manier met alcohol om te gaan dan anderen.

De wetenschappers van de universiteit van Brown ondervroegen 561 kinderen over hun alcoholgebruik tussen hun 11de en 15de levensjaar. Daarbij ontdekten ze dat 29,5% van de kinderen voor hun 11de al eens van het glas van hun ouders mochten nippen. Wat bleek? De kinderen uit de groep die al op jonge leeftijd een slokje alcohol hadden gehad, waren sneller geneigd om meer te drinken en zelfs aan binge drinking te doen.

Gemengde signalen
De verklaring is dat ouders die hun kinderen op jonge leeftijd alcohol geven, gemengde signale uitsturen. Het is onduidelijk voor het kind of alcohol nu enkel voor volwassenen of ook voor jongeren is. “Zelfs een klein slokje kan al de boodschap ondermijnen dat alcoholconsumptie bij de jeugd niet geaccepteerd wordt,” beweren de auteurs van de studie.” Nultolerantie is de boodschap dus.

Geen paniek
Heb je je zoon of dochter toch al eens een slokje laten proeven? Dat is nog geen reden tot paniek. “We zeggen niet dat je kind gedoemd is,” sust onderzoekster Kristina Jackson. “Het merendeel van de kinderen, ook al kregen ze vroeger wel eens een slokje alcohol binnen, had namelijk geen enkel probleem met alcoholcosumptie.”