Waarschuwen voor alcohol als oorzaak kanker.

Op de etiketten van alcoholische drank moeten waarschuwingen komen dat alcohol kanker kan veroorzaken. 

Daarvoor pleiten gezondheidsdeskundigen woensdag in Dublin op een internationale conferentie in het kader van de Europese week tegen kanker. Volgens hen is bij het grote publiek niet bekend dat alcoholgebruik tot verschillende vormen van kanker kan leiden.

In 10 procent van de gevallen van kanker bij mannen en bij 3 procent van kanker bij vrouwen droeg alcohol daaraan bij, benadrukken onderzoekers. Het gaat om onder meer om kanker in de keelholte, slokdarm en lever, maar ook om darm- en borstkanker.

Onmiddellijke actie is in hun ogen noodzakelijk omdat in Europa verreweg de meeste alcohol ter wereld wordt gedronken. In sommige Europese landen wordt meer dan 2,5 keer meer gedronken dan het wereldwijde gemiddelde.

Oudere mensen

Volgens Peter Rice van een Schotse gezondheidsorganisatie leidt alcohol vooral tot gezondheidsschade bij oudere mensen, maar gaat de meeste aandacht uit naar jongeren die te veel drinken en daardoor overlast veroorzaken. Dat alcohol kankerverwekkend is, moet volgens hem nadrukkelijk onder de aandacht worden gebracht.

Dat zou een taak moeten zijn voor overheden en de drankindustrie. ”We hebben het recht om te weten wat er in onze drank zit en wat voor effect dat heeft op onze gezondheid”, aldus Mariann Skar van Eurocare, een Europese koepelorganisatie voor alcoholpreventie.

Door: ANP