Zwanger? Geen druppel alcohol

Als moeder wil je graag een gezond kindje krijgen, maar vanaf welk moment laat je dat glaasje wijn nou precies staan?

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, tot aan het moment dat je kindje geboren is, is het het veiligst om geen alcohol te drinken. Veel mensen denken dat een enkel glaasje geoorloofd is, maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat geen enkele hoeveelheid veilig is
Gevolgen alcoholgebruik

Dat glaasje (of flesje) wijn kan flinke gevolgen met zich meebrengen: het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Daarnaast worden de gevolgen vaak pas na de geboorte vaak zichtbaar, doordat het kind schade heeft aan organen en hersenen en daardoor een groeiachterstand of gezichtsafwijkingen heeft.

Verder is het mogelijk dat je kind de diagnose Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) krijgt. Dit houdt in dat je kind snel overprikkeld raakt en een slecht geheugen heeft. Ook is het mogelijk dat hij of zij zich niet goed kan gedragen in een sociale omgeving. Ook hyperactiviteit en verstandelijke handicaps horen vaak bij FAS.

En één glaasje dan?

Iedere hoeveelheid alcohol kan leiden tot blijvende schade bij je kindje. Uiteraard is het wel zo dat hoe minder alcohol je drinkt, des te kleiner de kans op schade is. Maar het is en blijft slecht.

Niet drinken heeft voordelen

Aan ieder nadeel zit natuurlijk ook een voordeel, dus ook aan het feit dat je alcohol moet laten staan:

  • Je bespaart flink wat geld, aangezien alcohol een stuk duurder is dan alcoholvrije drankjes;
  • Het is beter voor de gezondheid van je baby tijdens de zwangerschap;
  • Je voorkomt op deze manier dat je baby wordt beschadigd door jouw alcoholgebruik;
  • Negen maanden lang geen last van een kater!